7 listopada 2013

Jajko w mielonym czyli "Jajka po szkocku"


Dzisiaj i w najbliższym czasie będzie troszkę kulinarnych przepisów na obiady a może i znajdzie się jakiś cudowny przepis na ciasta, które sama piekę wraz ze zdjęciami moich wypieków :)

Na dzisiaj przedstawiam Wam pyszne "Jajka po szkocku" czyli kotlety mielone z jajkiem w środku. 

Oto przepis dla 5 osób

Składniki:
5 jajek
ok 0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 łyżki oleju
natka pietruszki
1 - 2 czerstwe bułki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
papryka mielona 
majeranek

Wykonanie

4 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać z cebulą. Do mięsa mielonego dodać surowe jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, wymieszać, dodać przyprawy. Połączyć z usmażoną cebulą i natką. Mięso podzielić na 4 części i uformować z każdej placek, na nim położyć jajko i dokładnie zacisnąć brzegi. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć mięso ze wszystkich stron





Ja do całego dania zrobiłam ziemniaki puree oraz ogórek kiszony (lub konserwowy albo buraczki). Całej rodzinie danie bardzo smakowało ponieważ niby tradycyjne mielone ale zawsze w innym wydaniu. Spróbujcie bo naprawdę warto czasami zmienić coś w swojej kuchni :)

Życzę wszystkim smacznego i już niedługo kolejny przepis na coś smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz